Οδηγός για επαγωγικές εστίες

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΙΣ
ΕΠΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Το ξέρεις ότι, όταν πρόκειται να αγοράσουν ηλεκτρικές εστίες, τα περισσότερα νοικοκυριά στην υπόλοιπη Ευρώπη επιλέγουν επαγωγικές, αντί για τις συμβατικές κεραμικές; Ο πρώτος λόγος είναι ότι με τις επαγωγικές εστίες μαγειρεύει κανείς πιο γρήγορα και με μικρότερη κατανάλωση ρεύματος. Την ίδια στιγμή, μπορεί να ελέγχει με μεγαλύτερη ακρίβεια τη θερμοκρασία του φαγητού, την οποία μάλιστα η εστία θα διατηρεί συνεχώς σταθερή, κάνοντας έτσι το μαγείρεμα πιο άνετο και εύκολο.
1. Τρόπος λειτουργίας
Σου δημιουργήθηκε η απορία για το πού «χρωστούν» οι επαγωγικές εστίες τα παραπάνω πλεονεκτήματα; Η συνοπτική απάντηση είναι πως στην περίπτωσή τους το φαγητό θερμαίνεται απευθείας, χωρίς να «συμμετέχουν» στη διαδικασία ενδιάμεσα υλικά, όπως συμβαίνει στις κεραμικές εστίες.
Σκέψου πώς λειτουργεί μία κεραμική εστία: μόλις την «ανάψεις», αρχικά θα θερμανθούν οι αντιστάσεις της και στη συνέχεια το κεραμικό υλικό που την καλύπτει. Αυτό με τη σειρά του θα ζεστάνει το σκεύος, για να αρχίσει να αυξάνεται η θερμοκρασία του φαγητού.
Από την άλλη, μία επαγωγική εστία λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο, αφού δεν παράγει θερμότητα αλλά απλώς δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο. Έτσι, όταν την «ανάψεις» και βάλεις πάνω της ένα συμβατό σκεύος, αυτό θα αρχίσει να ζεσταίνεται καθώς θα βρεθεί στην «εμβέλεια» του πεδίου. Επομένως, θα λειτουργήσει το ίδιο ως το θερμικό στοιχείο που θα αναλάβει να μαγειρέψει το φαγητό.
2. Ακίνδυνες για την υγεία
Αν και η λέξη «μαγνητικό πεδίο» μπορεί να σε κάνει να ανησυχήσεις για την υγεία σου, οι επαγωγικές εστίες είναι απολύτως ακίνδυνες, αφού η εμβέλεια του πεδίου μειώνεται κατακόρυφα σε απόσταση μερικών εκατοστών. Έτσι, η έκθεσή σου θα είναι αρκετά χαμηλότερη από τα όρια ασφαλείας που έχουν θέσει διεθνείς φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σύμφωνα με τους οποίους το ίδιο ισχύει και για τα μικρά παιδιά και τις εγκύους.
Η μόνη περίπτωση που θα έπρεπε ίσως να προβληματισθείς είναι αν έχεις βηματοδότη, ζητώντας μία δεύτερη γνώμη από το γιατρό σου.
ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο kotsovolos.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία σας. Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να αναφερθείτε στην Πολιτική Cookies.