Οδηγός για έξυπνους μετρητές

ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΟΥΣ
ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Ανακάλυψε πόσο ρεύμα ξοδεύεις και πώς, για να το περιορίσεις...
Ίσως έχεις ακούσει ότι αρκετές συσκευές είναι «σπάταλες» όταν βρίσκονται σε λειτουργία αναμονής (stand-by), αφού καταναλώνουν σημαντική ηλεκτρική ενέργεια παρόλο που δε λειτουργούν. Ξέρεις όμως ποια συγκεκριμένα από τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη που έχεις στο σπίτι σου ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και επομένως θα πρέπει να λάβεις τα μέτρα σου, για να σταματήσουν να «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς χωρίς λόγο;
Από την άλλη πλευρά, σίγουρα γνωρίζεις ότι όταν ξεχνάς «αναμμένο» τον θερμοσίφωνα, σπαταλάς χρήματα άσκοπα. Έχεις όμως εικόνα για το πόσα ευρώ πετάς στον… κάλαθο των αχρήστων για κάθε 15λεπτο που αφήνεις ανοικτό το θερμοσίφωνα του δικού σου σπιτιού, παρόλο που το νερό έχει ήδη ζεσταθεί για να κάνεις μπάνιο;
«Έξυπνος» μετρητής
Αν είχες τις απαντήσεις σε ερωτήματα όπως τα παραπάνω, δε θα ικανοποιούσες απλώς την περιέργειά σου. Αντίθετα, θα γνώριζες το προφίλ της ηλεκτρικής σου κατανάλωσης, δηλαδή πού ακριβώς πηγαίνουν τα χρήματα που πληρώνεις στους λογαριασμούς ρεύματος, για την ηλεκτρική ενέργεια που δαπανάς κάθε μήνα ή δίμηνο. Επομένως, με βάση αυτό το προφίλ θα ήξερες πώς και πού να παρέμβεις, ώστε να κάνεις εξοικονόμηση.
Τον ρόλο αυτό μπορεί να παίξει ένας «έξυπνος» μετρητής, δηλαδή μία συσκευή που όχι μόνο θα σου δείχνει με ακρίβεια πόση ακριβώς ηλεκτρική ενέργεια δαπανάς ανά πάσα χρονική στιγμή αλλά και πόση χρησιμοποιείς ανά ημέρα, εβδομάδα ή μήνα. Ένας τρόπος για να αποκτήσεις τις παραπάνω δυνατότητες είναι τα προϊόντα της Efergy, τα οποία καταγράφουν ανά 10 δευτερόλεπτα την τρέχουσα κατανάλωση, «μεταφέροντας» τα δεδομένα ασύρματα είτε σε μία μικρή επιτραπέζια συσκευή είτε στο ίντερνετ, για να μπορείς στη δεύτερη περίπτωση να τα δεις στην οθόνη του υπολογιστή σου ή του smartphone σου.
Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα «διαβάζεις» τις μετρήσεις, με αυτές θα μπορείς να ελέγχεις την κατανάλωσή σου σχεδόν σε πραγματικό χρόνο ώστε π.χ. αναβοσβήνοντας ένα φως να διαπιστώσεις πόσο ρεύμα αυτό «καίει». Παράλληλα από το ημερήσιο, εβδομαδιαίο και μηνιαίο ιστορικό που κρατούν οι συσκευές της Efergy θα έχεις τη δυνατότητα να ελέγξεις πόση εξοικονόμηση πέτυχες από κάθε παρέμβασή σου.
Δε φτάνει το «ρολόι» της ΔΕΗ...
Αναρωτιέσαι γιατί δε μπορείς να κάνεις τα ίδια πράγματα με το «ρολόι» της ΔΕΗ (ή πιο σωστά του ΔΕΔΔΗΕ); Ο πρώτος λόγος είναι πως κατά κανόνα το «ρολόι» βρίσκεται στο υπόγειο ή στον δρόμο και επομένως κάθε φορά που θέλεις να το ελέγχεις, θα πρέπει να μπαινοβγαίνεις από το σπίτι.
Ακόμη χειρότερα, το «ρολόι» είναι αναλογικό, δηλαδή διαθέτει απλώς ένα κοντέρ που «γυρίζει» με ταχύτητα ανάλογη του ρεύματος που καταναλώνεις εκείνη τη στιγμή. Επομένως, από τις ενδείξεις του κοντέρ δε μπορείς να ελέγξεις με ακρίβεια πόση ενέργεια καταναλώνει μία συσκευή σου.
Τέλος, ο μετρητής δεν κρατά ιστορικό. Κατά συνέπεια, μόνο αν καταγράφεις την ένδειξή του σε καθημερινή βάση, και μάλιστα πάντοτε την ίδια ώρα, θα έχεις εικόνα για το πώς εξελίσσεται η κατανάλωσή σου σε βάθος χρόνου.
ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο kotsovolos.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία σας. Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να αναφερθείτε στην Πολιτική Cookies.