Βρες το ψυγείο που καλύπτει τις ανάγκες σου

ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟ ΨΥΓΕΙΟ
ΠΟΥ ΣΟΥ ΠΑΕΙ… ΓΑΝΤΙ!
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ
Παρόλο που το ψυγείο συγκαταλεγόταν πάντοτε στις πιο απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές ενός σπιτιού, μέχρι και πριν από λίγες δεκαετίες τα μοντέλα που κυκλοφορούσαν στην αγορά είχαν πάνω-κάτω τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές και λειτουργίες. Αντίθετα, σήμερα, η ψύξη είναι από τις βασικές προϊοντικές κατηγορίες στις οποίες κάθε κατασκευαστής προσπαθεί να καινοτομήσει, «προικίζοντας» τις συσκευές του με ολοένα και περισσότερες τεχνολογίες.
Οπότε, αν ήρθε η ώρα να αγοράσεις ψυγείο, σήμερα θα βρεις μία πολύ μεγάλη γκάμα μοντέλων, ώστε να αποφασίσεις ποιο θα αναλάβει τη συντήρηση των τροφίμων σου. Μάλιστα, όλα αυτά τα μοντέλα δεν διεκδικούν την επιλογή σου μόνο με βάση τη χωρητικότητα ή την εργονομία τους, αλλά και με τις διάφορες λειτουργίες τους που θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά σου. Για παράδειγμα, στην αγορά υπάρχουν σήμερα ακόμη και «έξυπνα» ψυγεία, τα οποία σε ειδοποιούν στο κινητό σου, ακόμα και αν για οποιονδήποτε λόγο αρχίσει να αυξάνεται η θερμοκρασία στο εσωτερικό τους.
Η εξέλιξη της ψύξης «μεταφράζεται» όμως και σε σημαντική οικονομία με τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος, κάτι που είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση μίας συσκευής που βρίσκεται στην πρίζα 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Έτσι, ένα πιο αποδοτικό μοντέλο, το οποίο ίσως κοστίζει ακριβότερα από ένα πιο ενεργοβόρο ψυγείο, μπορεί να «ξεχρεώσει» τα παραπάνω χρήματα που πλήρωσες μέσα σε λίγα χρόνια, μέσα από τους λιγότερο «φουσκωμένους» λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Και βέβαια, η πρόοδος της τεχνολογίας έχει φέρει επίσης καινοτομίες που υπόσχονται μεγάλη διάρκεια «ζωής» στα τρόφιμά σου, όπως π.χ. ειδικούς χώρους για τα φρούτα, τα λαχανικά και τα νωπά κρέατα και τυριά, όπου η υγρασία είναι όση ακριβώς χρειάζονται για να μη χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά.
Επειδή από όλα τα παραπάνω προκύπτουν αρκετά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντήσεις για να κάνεις την ιδανικότερη επιλογή, σε αυτόν τον οδηγό, σου παρουσιάζουμε βήμα προς βήμα τα βασικά χαρακτηριστικά που καλό θα ήταν να λάβεις υπόψη σου πριν καταλήξεις στο ψυγείο που θα αγοράσεις. Για όλα τα χαρακτηριστικά, περιγράφουμε ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές στην αγορά και ποιες ανάγκες έρχεται κάθε μία από αυτές να καλύψει, ώστε να βρεις αυτή που ταιριάζει περισσότερο στον τρόπο ζωής σου.
Ξεκινάμε από τον τύπο του ψυγείου, που είναι και το πρώτο κριτήριο για να κάνεις την ιδανικότερη επιλογή.
 
Ο σχεδιασμός τους θυμίζει τα παραδοσιακά ψυγεία, με τα οποία μεγαλώσαμε όλοι, αφού η κατάψυξη βρίσκεται στο πάνω μέρος. Σημαντική διαφορά είναι πως πλέον η κατάψυξη διαθέτει ξεχωριστή πόρτα, κάτι που σημαίνει πως δεν έχει απώλειες κάθε φορά που βάζεις ή βγάζεις τρόφιμα από τη συντήρηση.
Το γεγονός ότι η κατάψυξη βρίσκεται σχεδόν στο ύψος του προσώπου σημαίνει πως θα μπορείς να τη χρησιμοποιείς εύκολα. Από την άλλη μεριά, θα πρέπει να σκύβεις κάθε φορά που χρησιμοποιείς τη συντήρηση – ειδικά μάλιστα στα χαμηλότερα ράφια της και τις «λεκάνες» για τα φρούτα, που συνήθως βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο.
Σε αυτή την περίπτωση, η κατάψυξη βρίσκεται στο κάτω μέρος και κατά κανόνα είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι στα ψυγεία άνω κατάψυξης. Επίσης, διαθέτει ξεχωριστά «συρτάρια», τα οποία θα σε διευκολύνουν για να ταξινομείς τα κατεψυγμένα τρόφιμα και φαγητά σου.
Η συντήρηση βρίσκεται στο ύψος του προσώπου, κάτι που σημαίνει πως θα μπορείς να τη χρησιμοποιείς πιο εύκολα. Επομένως, υπερτερεί από άποψη εργονομίας, αν στο διαιτολόγιό σου έχουν κεντρική θέση τα φρέσκα τρόφιμα, τα λαχανικά και τα φρούτα, τα οποία ανανεώνεις συχνά με επισκέψεις στο super market ή τη λαϊκή.
Τα μοντέλα της συγκεκριμένης κατηγορίας έχουν μεγαλύτερες διαστάσεις και επομένως μεγαλύτερη χωρητικότητα. Έτσι, είναι ιδανικά όταν έχεις οικογένεια και δεν προλάβαινες να γεμίσεις το παλιό σου ψυγείο, πριν αδειάσουν ξανά τα ράφια του, ή στην περίπτωση που θέλεις να ψωνίζεις όσο το δυνατόν λιγότερες φορές μέσα στην εβδομάδα, αγοράζοντας μεγάλες ποσότητες τροφίμων για να καλύψεις αρκετές ημέρες. Επιπλέον, οι θάλαμοι συντήρησης και κατάψυξης βρίσκονται δίπλα ο ένας στον άλλο, με συνέπεια να είναι εξίσου εύκολη η πρόσβαση και στους δύο.
Αν και είναι μεγαλύτερα από τα συμβατικά ψυγεία, οι πόρτες τους έχουν μικρότερο μήκος, που σημαίνει πως χρειάζονται λιγότερο ελεύθερο χώρο γύρω τους. Από την άλλη πλευρά, τα ράφια είναι πιο στενά, συγκριτικά με τους ψυγειοκαταψύκτες και τα ψυγεία άνω κατάψυξης.
Τέλος, τα περισσότερα ψυγεία-ντουλάπες και Side by Side προσφέρουν πρόσθετες ευκολίες, όπως παρασκευαστές πάγου, βρυσάκι για κρύο νερό ή mini bar.
ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο kotsovolos.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία σας. Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να αναφερθείτε στην Πολιτική Cookies.