Κατηγορία

Διάλεξε laptop ή Macbook σαν ειδικός!
ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΦΟΡΗΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Υπάρχουν αρκετές κατηγορίες μοντέλων, η κάθε μία από τις οποίες απευθύνεται σε συγκεκριμένους καταναλωτές, που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες. Έτσι, για να διαλέξεις προϊόν, πρέπει πρώτα από όλα να σκεφτείς ποιος είναι ο βασικός ρόλος για τον οποίο το προορίζεις και επομένως ποιος τύπος φορητού υπολογιστή αντιστοιχεί σε αυτό τον ρόλο.
Macbook
Τα προϊόντα της Apple διακρίνονται σε Macbook Air, Macbook και Macbook Pro. Στο Macbook Air (που έχει οθόνη 13,3 ιντσών), η εταιρεία έχει δώσει έμφαση στην αυτονομία, καθώς η μπαταρία του θα σου επιτρέπει να δουλεύεις έως και για 12 ώρες μακριά από πρίζες. Επίσης, χαρακτηρίζεται από ευκολία στη μεταφορά, αφού κάθε υπολογιστής της κατηγορίας έχει εξαιρετικά μικρό πάχος και βάρος, ώστε να μπορείς να τον έχεις συνεχώς μαζί σου...

Το Macbook τελευταίας “γενιάς” (με οθόνη 12 ιντσών) είναι το πιο ελαφρύ και λεπτό notebook που κατασκεύασε ποτέ η Apple. Έτσι, υπερέχει ελαφρώς από άποψη φορητότητας, αφού έχει λίγο μικρότερο πάχος και βάρος από το Macbook Air. Ωστόσο, η αυτονομία του είναι λίγο μικρότερη (έως 10 ώρες), ενώ έχει μόνο μία θύρα (USB-C) για σύνδεση περιφερειακών, με συνέπεια να χρειάζεσαι ειδικό αντάπτορα για να το συνδέσεις π.χ. στην τηλεόραση μέσω καλωδίου HDMI.

Τα παραπάνω σημαίνουν πως ανάμεσα στο Macbook Air και το Macbook υπάρχουν πλέον μικρές διαφοροποιήσεις. Αντίθετα, το Macbook Pro ξεχωρίζει ξεκάθαρα, καθώς στα συγκεκριμένα μοντέλα η ζυγαριά κλίνει περισσότερο προς τις ισχυρές επιδόσεις. Επίσης, μόνο στη συγκεκριμένη “οικογένεια” θα βρεις notebook της Apple με οθόνη 15,4 ιντσών.
Laptop με Windows
Στην περίπτωση των μηχανημάτων με το λειτουργικό της Microsoft, θα βρεις μεγαλύτερη ποικιλία σε κατηγορίες.
Μοντέλα “γενικών καθηκόντων”, δηλαδή φορητοί που απευθύνονται σε καταναλωτές οι οποίοι δεν έχουν κάποια ειδική απαίτηση για το καινούριο τους μηχάνημα, π.χ. από την άποψη της φορητότητας, των επιδόσεων ή της αυτονομίας. Εδώ θα βρεις κατά κύριο λόγο μοντέλα με οθόνες από 13,3 έως και 15,6 ίντσες.

Όπως είναι φυσικό, όλα τα μοντέλα δεν έχουν τις ίδιες ακριβώς τεχνικές προδιαγραφές. Αντίθετα, υπάρχουν laptops με διακριτές κάρτες γραφικών, διαφορετική RAM ή δίσκους SSD.
Laptops “κομμένα και ραμμένα” στις απαιτήσεις των videogames, τα οποία επομένως μπορούν να “τρέξουν” ακόμη και το πιο απαιτητικό παιχνίδι. Αυτό σημαίνει πως είναι εξοπλισμένα με πανίσχυρους επεξεργαστές, διακριτές κάρτες γραφικών τελευταίας “γενιάς”, άφθονη RAM και “πλούσιο” ενσωματωμένο αποθηκευτικό χώρο.

Όπως είναι φυσικό, το εξελιγμένο hardware έχει επίπτωση στο πάχος και το βάρος τους, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως δεν θα μπορείς να μεταφέρεις το μηχάνημά σου π.χ. στο εξοχικό ή στο σπίτι του φίλου σου για παιχνίδι. Ωστόσο, σίγουρα δεν θα μπορείς να το έχεις συνεχώς μαζί σου.
Σήμα κατατεθέν” της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι οι υψηλές επιδόσεις, οι οποίες στα περισσότερα μοντέλα συνδυάζονται με το μικρό πάχος και βάρος. Ουσιαστικά εδώ κατατάσσονται τα “ultrabooks”, δηλαδή τα πολύ λεπτά και ελαφριά laptops από τον “κόσμο” των Windows, που αποτελούν το ανάλογο των Macbook και Macbook Air.

Κατ’ αναλογία με τα notebooks της Apple, πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι επίσης κατασκευασμένα από κορυφαία υλικά (π.χ. αλουμίνιο ή μαγνήσιο), έχουν φωτιζόμενο πληκτρολόγιο, ενώ χαρακτηρίζονται από πολύ καλή αυτονομία. Παράλληλα, στην πλειονότητά τους έρχονται με δίσκους SSD και δεν διαθέτουν disc drive.

Επίσης, δεν λείπουν τα μηχανήματα που είναι εξοπλισμένα με οθόνη αφής, αξιοποιώντας τη σχετική συμβατότητα των Windows 10. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι “foldable”, δηλαδή δίνουν τη δυνατότητα περιστροφής της οθόνης έως και 360 μοίρες, ώστε να μπορείς να τα χειριστείς σαν tablet ή να αξιοποιήσεις το πληκτρολόγιο σαν βάση στήριξης πάνω σε οποιαδήποτε οριζόντια επιφάνεια.
Αυτονόητο είναι πως τα επαγγελματικά laptops προορίζονται για να “τρέχουν” επαγγελματικό software, δηλαδή έρχονται με κορυφαίο hardware για να μπορεί ο χρήστης τους, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται, να επεξεργαστεί βίντεο ή να ετοιμάσει μία παρουσίαση. Καθώς οι περισσότεροι χρήστες της κατηγορίας ταξιδεύουν συχνά, τα συγκεκριμένα μοντέλα έχουν μεγάλη αυτονομία αλλά και ανθεκτική κατασκευή, ώστε να αντέχουν κάθε λογής... κακουχίες.

Για λόγους φορητότητας, σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν προϊόντα με αρκετά μικρή οθόνη, ξεκινώντας π.χ. από τις 12,5 ίντσες. Επιπλέον, ορισμένα προσφέρουν ενισχυμένη ασφάλεια των αποθηκευμένων δεδομένων, όπως π.χ. με κρυπτογράφηση, χωρίς να λείπουν κι εδώ τα μηχανήματα με οθόνη αφής.
Γνωστά και σαν convertible ή “υβριδικά” laptops, τα laptops 2-in-1 διαθέτουν όλα οθόνη αφής, ώστε να “παντρεύουν” την ευκολία των laptops με τη χρήση του φυσικού πληκτρολογίου. Γι’ αυτό τον σκοπό, οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν δύο διαφορετικές σχεδιάσεις, ξεκινώντας από laptops στα οποία η οθόνη είναι αποσπώμενη και επομένως μπορεί να διαχωρισθεί από το πληκτρολόγιο, για να χρησιμοποιηθεί όπως οποιαδήποτε “ταμπλέτα”.

Σε άλλα μοντέλα, η οθόνη αφής (touch screen) συνδέεται στο “σώμα” του φορητού με ειδικούς μεντεσέδες, ώστε να μπορεί να περιστραφεί έως και κατά 360 μοίρες και έτσι να καλύψει πλήρως το πληκτρολόγιο. Ξεχωριστή περίπτωση είναι το Microsoft Surface, χάρη στο ειδικό kickstand για τη στήριξη της οθόνης και το εξαιρετικά λεπτό και αφαιρούμενο πληκτρολόγιο.

Όπως συμβαίνει και με το Surface, στη συγκεκριμένη κατηγορία θα συναντήσεις μηχανήματα με εξαιρετικές επιδόσεις, άκρως ικανοποιητική αυτονομία και ανθεκτική κατασκευή.
Ουσιαστικά πρόκειται για αντικαταστάτες των desktop PC, καθώς είναι εξοπλισμένα με ευρύχωρες οθόνες 17 ιντσών για να αναλάβουν ρόλο ενός μικρού home theater, π.χ. για να βλέπεις ταινίες και βίντεο, το οποίο θα μπορείς να μεταφέρεις από δωμάτιο σε δωμάτιο. Όπως είναι φυσικό, τα μοντέλα αυτής της κατηγορίας δεν προορίζονται για να τα μεταφέρεις σε καθημερινή βάση, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως θα χρειαστεί να τα αποχωριστείς στις εκδρομές και τα ταξίδια σου.
ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο kotsovolos.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία σας. Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να αναφερθείτε στην Πολιτική Cookies.