Αποθηκευτικό Μέσο

Διάλεξε laptop ή Macbook σαν ειδικός!
ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΦΟΡΗΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Για τη “συμπεριφορά” του notebook, εξίσου σημαντική παράμετρος με την ταχύτητα της CPU είναι οι επιδόσεις του αποθηκευτικού μέσου που ενσωματώνει. Σε γενικές γραμμές, οι επιλογές που έχεις είναι είτε ένας κλασικός σκληρός δίσκος (HDD), είτε κάποιες μονάδες με πιο σύγχρονη τεχνολογία αποθήκευσης.
Hard Disk Drives
Τα μηχανήματα με HDD θα σου εξασφαλίσουν μεγάλη χωρητικότητα (500 GB ή και 1 ΤΒ) για τη μουσική, τις ταινίες ή τα υπόλοιπα αρχεία σου. Ωστόσο, οι συμβατικοί σκληροί δίσκοι είναι αργοί, τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερο από τους SSD, καθώς επίσης παράγουν περισσότερη θερμότητα και θόρυβο. Έτσι, όχι μόνο οι εφαρμογές σου θα καθυστερούν να “ανοίξουν”, αλλά θα χρειάζεται και περισσότερος χρόνος για να τεθεί σε λειτουργία ο υπολογιστής, “φορτώνοντας” τα Windows.
Solid-State Drives
Οι δίσκοι SSD είναι αρκετές φορές περισσότερο γρήγοροι συγκριτικά με τους HDD αλλά μέχρι σήμερα, προσφέρουν μικρότερη χωρητικότητα για αποθήκευση. Τα πλεονεκτήματά τους είναι τεράστια όσον αφορά τη μείωση μεγέθους και βάρους του υπολογιστή, τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας, ενώ η χαμηλή παραγωγή θερμότητας και η αθόρυβη λειτουργία τους, τα καθιστούν ως μια ιδανική επιλογή. Επίσης, συγκριτικά με τους σκληρούς δίσκους, έχουν πολύ μικρότερη ευπάθεια στις δονήσεις και επομένως μειώνουν τον κίνδυνο να χάσεις τα δεδομένα σου από κάποιο τράνταγμα. Τέλος, θα σου εξασφαλίσουν ταχύτερη ανάγνωση και αποθήκευση δεδομένων, ώστε για παράδειγμα το λειτουργικό να “φορτώνει” στο “άψε-σβήσε” και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο υπολογιστής να είναι έτοιμος να τον χρησιμοποιήσεις.

Στην αγορά πάντως θα βρεις και μοντέλα με υβριδική μονάδα αποθήκευσης, η οποία συνδυάζει έναν SSD μικρής χωρητικότητας με έναν μεγαλύτερο σκληρό δίσκο. Τα μοντέλα αυτά θα σου εξασφαλίζουν γρήγορο χρόνο εκκίνησης, αφού το λειτουργικό βρίσκεται στον SSD και συμβατικές ταχύτητες στην προσπέλαση των υπόλοιπων δεδομένων, τα οποία θα εγγράφονται στον σκληρό δίσκο.
Λοιπές επιλογές
Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις ξεκινούν από τις μονάδες MultiMediaCard (eMMC), οι οποίες χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία με τα USB στικ και τις κάρτες μνήμης, με συνέπεια να εξασφαλίζουν αρκετά μεγαλύτερη ταχύτητα. Ακόμη καλύτερες επιδόσεις θα έχει ένα μηχάνημα με SSD (δίσκος στερεάς κατάστασης), ενώ η απόλυτη (και πιο ακριβή) λύση είναι οι δίσκοι PCIe-based onboard flash storage.
Optical drive
Ολοένα και πιο σπάνια είναι τα notebook με οπτικό δίσκο, για την ανάγνωση Blu-ray ή DVD. Ένα σημαντικός λόγος είναι πως η ύπαρξη optical drive περιορίζει τη δυνατότητα μείωσης του πάχους του φορητού. Επίσης, με δεδομένο πλέον πως τα περισσότερα προγράμματα και media διατίθενται μέσω ίντερνετ, η αλήθεια είναι πως λίγες φορές θα είναι μονόδρομος η χρήση του.
ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο kotsovolos.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία σας. Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να αναφερθείτε στην Πολιτική Cookies.