Ανάλυση Οθόνης Κάρτα Γραφικών

Διάλεξε laptop ή Macbook σαν ειδικός!
ΟΔΗΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣ
ΦΟΡΗΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
Μέγεθος οθόνης
Τα μεγέθη οθόνης φορητών υπολογιστών κυμαίνονται από 11 έως 17 ίντσες. Η μεγαλύτερη οθόνη είναι ιδανική για παιχνίδια, παρακολούθηση ταινιών, επεξεργασία φωτογραφιών και βίντεο και προβολή εγγράφων δίπλα-δίπλα. Ωστόσο, πρέπει να λάβεις υπόψη ότι μια μεγάλη οθόνη μπορεί να αυξήσει το συνολικό μέγεθος, το βάρος και την κατανάλωση της μπαταρίας ενός φορητού υπολογιστή.
Ανάλυση της οθόνης
Η υψηλότερη ανάλυση ισοδυναμεί με καλύτερη ποιότητα εικόνας. Η ανάλυση της οθόνης (η οποία μετριέται σε ίντσες, οριζόντια x κάθετα), είναι οι παρακάτω:
  • HD (1366 x 768): Βασική για τα μεσαίας κλίμακας laptops. Είναι κατάλληλη για σερφάρισμα,, e-mail και βασικές εργασίες πληροφορικής.
  • HD+ (1600 x 900): Ιδανική για απλά παιχνίδια και παρακολούθηση ταινιών DVD.
  • Full HD (1920 x 1080): Η καταλληλότερη για να παρακολουθείς ταινίες Blu-ray και να παίζεις βιντεοπαιχνίδια υψηλών απαιτήσεων, χωρίς να χάσεις κανένα επίπεδο λεπτομέρειας.
  • Retina display (2304 x 1440): Αναλύσεις 2560 x 1600 και 2880 x 1800 εμφανίζονται στις οθόνες φορητών υπολογιστών 12", 13,3" και 15,6 "της Apple, αντίστοιχα.
  • QHD (Quad HD) και QHD+ (2560 x 1440 και 3200 x 1800): Η εξαιρετικά υψηλή πυκνότητα των pixels δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια και σε οποιαδήποτε κείμενο. Ιδανικό για επαγγελματικές επεξεργασίες φωτογραφίας και γραφικών καθώς και ταινίες και παιχνίδια υψηλού επιπέδου.
  • 4K Ultra HD (3840 x 2160): Μπορεί να υπερηφανεύεται ότι αποδίδει τέσσερις φορές τα pixels μια Full HD οθόνης, δημιουργώντας πλούσια χρώματα και εικόνες για προβολή και επεξεργασία εξαιρετικά ζωντανών εικόνων και γραφικών.
Όσο μεγαλύτερη είναι η ευκρίνεια της οθόνης, τόσο πιο πολλές λεπτομέρειες θα μπορείς να διακρίνεις στις εικόνες και τα βίντεο που θα προβάλλονται σε αυτήν. Παρόλο που τα πιο οικονομικά laptop ξεκινούν με ανάλυση 1366 x 768 pixels, θα σου συστήναμε όμως στην έρευνα αγοράς σου να επικεντρωθείς σε προϊόντα με ανάλυση τουλάχιστον 1920 x 1080 pixels, δηλαδή Full HD (1080p), για να μπορείς να απολαύσεις έστω και κατ’ ελάχιστο τα βίντεο και τις φωτογραφίες που μπορεί πλέον να απαθανατίσει ακόμη και ένα μεσαίας κατηγορίας smartphone.
Όπως είναι φυσικό, η αγορά είναι γεμάτη από notebooks με οθόνες αρκετά υψηλότερης ανάλυσης, όπως 2560 x 1600, 3200 x 1800 ή ακόμη και 3840 x 2160 pixels (4k ή Ultra HD). Καλό θα ήταν πάντως να σταθμίσεις τις ανάγκες σου, λαμβάνοντας υπόψη ότι όσο πιο ευκρινής είναι η οθόνη, τόσο πιο πολλή ενέργεια καταναλώνει και επομένως τόσο πιο γρήγορα αποφορτίζει την μπαταρία.
Κάρτα γραφικών
Στην αγορά των laptops θα βρεις μοντέλα που διαθέτουν ενσωματωμένα γραφικά ή και αυτόνομη κάρτα γραφικών.
Αν δεν παίζεις παιχνίδια επιπέδου PlayStation ή Xbox, δεν ασχολείσαι με την επεξεργασία βίντεο και δεν είσαι γραφίστας, τότε μία ενσωματωμένη (shared) κάρτα γραφικών (η οποία δηλαδή μοιράζεται τη μνήμη του συστήματος) θα καλύψει τις ανάγκες σου.
Στην περίπτωση ωστόσο που ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, τότε θα χρειαστείς ένα notebook με διακριτή κάρτα γραφικών, της AMD ή της Nvidia. Όπως συμβαίνει και με τους επεξεργαστές, έτσι και στις κάρτες υπάρχει διαβάθμιση - ξεκινώντας από απλά μοντέλα για στοιχειώδεις ανάγκες, και φθάνοντας μέχρι προϊόντα που καλύπτουν και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις. Και οι δύο εταιρείες έχουν στο ίντερνετ λίστες με τις κάρτες τους, με τις αναλυτικές προδιαγραφές για κάθε μία.
Οι κάρτες γραφικών χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: κάρτες προσανατολισμένες σε χρήστες βιντεοπαιχνιδιών και κάρτες προσανατολισμένες για εργασία υψηλής ποιότητας.
Οι κάρτες παιχνιδιών βελτιστοποιούνται για να προσφέρουν τα καλύτερα ποσοστά καρέ από τα παιχνίδια με τις πιο ρεαλιστικές ρυθμίσεις λεπτομερειών και την υψηλότερη δυνατή ανάλυση. Όσον αφορά στις κάρτες για επεξεργασία δεδομένων, έχουν σχεδιαστεί για μέγιστη σταθερότητα και ακρίβεια και είναι ειδικά βελτιστοποιημένες για 3D φορτία εργασίας.
Οι δημοφιλείς κάρτες παιχνιδιών σήμερα είναι ικανές να αποδίδουν τα περισσότερα παιχνίδια με ανάλυση 1920 x 1080 με σχεδόν τις υψηλότερες ρυθμίσεις λεπτομέρειας και ρυθμό καρέ περίπου 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps). Για μέγιστες λεπτομέρειες σε υψηλότερη ανάλυση, όπως 2560 x 1440, ή υψηλότερα ποσοστά καρέ, όπως 120fps, θα πρέπει να επενδύσεις σε μια κάρτα high-end.
ΑΠΟΔΟΧΗ

Στο kotsovolos.gr χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία του site και την καλύτερη εμπειρία σας. Για να μάθετε περισσότερα, μπορείτε να αναφερθείτε στην Πολιτική Cookies.